maanantai 27. heinäkuuta 2015

virkatut kesäkassit

Aloitin näiden kassien virkkaamisen viime kesänä. Juu, joskus vaan kestää kauemmin ennenkuin tulee valmista.
Kassit olivat koristeita, vuoria ja kahvojen viimeistelyä vaille valmiit, joten nyt otin itseäni niskasta kiinni. Lanka Novitan Miami tyttöjen valitsemissa väreissä, koukku 3,5. Ohje on Dropsin, mutta idean laukkuun sain kivasta Vinksallaan -blogista Itse en tehnyt laukuista yhtä isoja ja virkattu kukka on lisätty tyttöjen pyynnöstä. Kukkaan tulee vielä lasihelmiä, mutta se onnistuu vasta palattuamme kaupunkiin. Etsin kangasta, joka sopisi molempiin kasseihin ja olisi kaunis, tyttömäinen ja ei-lapsellinen. Oi iloa, kun sellainen löytyi :) Nämä ovat tytöille mieluisat ja pääsivät heti käyttöön. Kännykkä ja kirja sujahtaa kassiin helposti :) Nyt on koukulla jo uudet kassit, ja suunnitelmissa kolmannet. Hih, niin se mopo aina karkaa käsistä. Kysyin jopa kuopukselta, josko hänkin haluaisi virkatun kassin. Pojan suusta tuli napakka ei kiitos.
Aurinkoista heinäkuun jatkoa!

lauantai 25. heinäkuuta 2015

kaunis lauantai

Auringonpaisteessa, tuulen suojassa oli ihana virkata ulkona :) Ensin olimme tosin lasten kanssa ahkeroineet mustikkametsällä, niiiiiin paljon täydellisiä marjoja :) Mökkipaikkakunnan myllyn erinomaisia lettuajauhoja, joista paistettiin valtava pino lettuja iltapäiväkahveille. Ihan täydellinen, kaunis lauantai heinäkuussa :)

torstai 23. heinäkuuta 2015

aurinkovarjo pitsikankaasta

Kaksostyttöjen synttärijuhlat heinäkuun lopussa pidetään vanhananjan puutarhajuhlien hengessä, valkoista, vaaleanpunaista, kukkia, viirinauhoja... Meidän aurinkovarjot (valkoinen ja musta) olivat liian yksinkertaisia ja selkeitä (lue, ei kauniita), joten tein tytöille heidän näköisensä aurinkovarjon :) Ostin kirpparilta varjon neljällä eurolla. Valitsin rungoltaan ja mekanismiltaan ehjän ja valkoisen. Kangas lähti onneksi helposti irti. Yhden kolmion otin itselleni kaavaksi. Huomatkaa rakas koiramme, joka auttaa, pitämällä pitsikankaasta kiinni. Mahdollisimman edullista pitsikangasta (tämä on Ikeasta) sillä itsetekemällä ei koskaan tiedä lopputulosta etukäteen. Netistä löysin ainoastaan pieniä sateenvarjon kokoisia päivänvarjoja, mutta en yhtään isoa, aurinkovarjon kokoista pitsivarjoa, joten en voinut ottaa opiksi muiden kokemuksista. Tämän alla on jotenkin satumainen tunnelma :) Päätynupin pesin ja nyt se suorastaan loistaa valkoisena. Itselle muistiin, kankaanmenekki 2,5 m kun leveys 150 cm, jos vaikka joskus päädyn vaihtamaan kankaan. Minäkin sain kokeilla istumista pitsivarjon alla kirppistuolillani. Teemaan sopivasti join iltapäiväkahvit vaaleanpunaisesta kupista, kukkatyynyillä istuen. Tämä rottinkituoli on muuten menossa kasvihuoneeseeni ja Miehelle on etsinnässä samanlainen. Kasvihuone tosin on toistaiseksi vain visio päässäni :)
Ihanaa torstaita!

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Maalaiskeittiö minibudjetilla

Blogiani lukeneet tietävät, että mökillä on tehty keittiötä pienellä budjetilla, mutta ja Isolla Sydämellä :) Keittiönkaapit löysin Torista :) Ihana ihminen päätti lahjoittaa keittiöremontin alta vanhat kaapit ja minä otin ne avosylin vastaan. Olen koko sydämestäni kiitollinen tälle lahjoittajalle :) Keittiönkaapit vaativat 6 kerrosta maalia. Aika näyttää, miten maalattu umpipuinen tammiovi kestää käytössä. Pöytätaso liimapuulevyä rautakaupasta, minkä vahasin antiikki-tammi-sävyisellä huonekaluvahalla. Tiskiallas on Ikean edullisin allas. Pöytätaso liimapuulevyä, mikä sirkkelöitiin oikean kokoiseksi ja käsiteltiin vahalla. Kangas tason alla Eurokankaasta ja kiinnitys Ikean halvimmilla verhotangoilla (0,99 eur / kpl). Talouspaperiteline on mökin alkuperäistä kalustoa ja maalasin senkin valkoiseksi. Korkea kaappi kulmassa on Miehen tekemä. Hyödynsimme kaksi yläkaapin korkeaa ovea, mutta runko on rakennettu huonekalulevystä :) Alunperin suunnittelin hyödyntäväni kaapinovien puiset vetimet, mutta epäilin maalin pysymistä vetimissä. Mustanharmaat metallivetimet on kierrätetty Hemnes-laatikostosta. Avohyllyä varten ostettiin jälleen liimapuulevyä, jonka Mies sirkkelöi oikean kokoiseksi ja minä maalasin. Hyllynkannattimet löytyi omista varastoista. Tosin niitäkin hieman lyhennettiin, jotta istuivat pieneen keittiöön paremmin. Avohyllyllä koukuissa sisustusliikkeestä ostamani uudet mukit. Hyllyn päällä astioita m.m. Ikeasta ja Kierrätyskeskuksesta. Kannu on Arabian vanha ihanuus :) Tason päällä valkoiseksi maalaamani munakaaappi. Laatat ovat K-raudan tavislaatta. Pienet tyyliin sopivat, mutta edulliset roikkuvat lamput löytyivät ahkeran googlailun jälkeen Kärkkäiseltä. Kapea 40 cm:n uuni ja jenkkikaappi on ostettu edullisesti käytettyinä netistä. Voin rehellisesti sanoa, että käytin molempien jynssäykseen vähintään kaksi tuntia. Halvalla kun ostaa saa edellisen omistajan liat kaupan päälle :) Kuka tahansa martta olisi ollut ylpeä siivouksen jäljestä! Loppuun vielä kuvat alkutilanteesta. Vasemmalla mökin alkuperäinen keittiö ja oikealla Tori-ilmoituksen lahjoituskeittiö. Sekä kuvat munakaapista ja talouspaperitelineestä alkuperäisasuissaan :)

Laskettiin Miehen kanssa, että keittiön budjetti oli n 350 eur kun omalle työlle ei lasketa hintaa. Olemme kaikki lopputulokseen huipputyytyväisiä ja nautimme kakkukahvit keittiön kunniaksi :)

tiistai 14. heinäkuuta 2015

virkattuja pöytäliinapainoja

Kesä on ollut kovin viileä ja mökillä on tuullut usein. Tykkään kuitenkin kattaa kauniisti ja mielellään ulos aina kuin mahdollista. Tuuli ja pöytäliinat eivät vain oikein sovi yhteen. Päätin tehdä pöytäliinapainot virkkamalla kiven ympärille pussukan. Ensin tein ohuesta langasta yksinkertaisen verkon. Muistan, että tädilläni oli tällaisia, kun olin lapsi. Sitten tein toisenlaisia, virkkaamalla vähän paksummasta puuvillalangasta kiinteitä silmukoita kiven ympärille. Kiinnitys pöytäliinaan verhoklipseillä. Näistä tuli ihan hauskat ja olivat todella nopeita tehdä :) Koukut vain eivät oikein tykänneet, kun kaventamisesta lähtien virkkasin kiven ollessa pussukan sisällä. Ihanaa heinäkuun jatkoa :) Ja kiitos kaikille edellisen postauksen vohvelinpaistopistettä kehuneille!

perjantai 10. heinäkuuta 2015

vohvelinpaisto, jota edelsi rakentaminen, maalaus, ompelu ja virkkaus

Serkku kutsui juhannuksena herkullisille vohvelikahveille ja mitä siitä sitten seurasikaan :) Ensin päädyimme ostamaan vohveliraudan. Parin kerran jälkeen ymmärsin tarpeen erilliselle vohvelinpaistopisteelle. Olimme säästäneet vanhan kaasugrillin kuljetusvaunun. Se oli miehen grillausapupöytä, mutta nyt se joutui käsittelyyni. Lautakaupasta ostin höylättyä lautaa, jonka sahasin oikean mittaisiksi pätkiksi. Mies ruuvasi laudat rimoihin (=keskitaso) ja lisäsi nuo ylimmät rimat, sekä kiristi kaikki ruuvit, jotta pöytä olisi varmasti tukeva. Käsittelin koko vaunun kauttaaltaan ruskealla terassiöljyllä (oli jäänyt yli terassikalusteiden öljyämisestä). Pöytätasona on ylijäänyt pala kovapuulevyä. Sisustuskaupan palalaatikosta löysin kaunista Linumin kernikangasta ja sitten etsin kangaskaupasta sävy sävyyn kernikankaan kanssa lähes valkoista pellavakangasta. Ylärimoihin liimasin tarranauhaa, johon ompelemani laskostettu pellavakangas kiinnitetään. Pellavakangas on sitten helppo irrottaa pesuun. Paistajan puolelta vaunu on auki, jolloin hyllyjä on näppärä käyttää. Koska kaksoset toivovat synttäreilleen vohvelinpaistoa, halusin tehdä viirinauhan. Tällä kertaa toteutin viirinauhan virkkaamalla taitavan Miran ohjeella (vähän mukaellen). Ja jotta kaikki synttärivieraat varmasti löytävät vohvelinpaistopisteelle, viirinauhassa lukee vohvelipiste virkatuilla aakkosilla :) Lopputulos miellyttää :) nyt vain aurinkoa ja lämpöisiä päiviä, kiitos :) Ja tämä toimii edelleen myös Miehen grillausapupöytänä, kun vaan ensin ottaa viirinauhan, kankaan ja liinan pois :)

tiistai 7. heinäkuuta 2015

ajatuksia kankaista

Tykkään kankaista, toisinaan jopa rakastun niihin :) Kuosi, värit ja materiaali vaikuttavat tykkäämiseeni. Hinta vaikuttaa ainoastaan mahdollisuuten ostaa kangasta (siis määrään), ei itse ihastumiseen :) Verhokappa Waverly :n simpukkakankaasta vei sydämeni ja jouduin seuraavan päivänä palaamaan hakemaan sitä kirpparilta :) Arvatkaa jännitinkö koko yön, onko joku jo ennättänyt ostaa sen. Juu, kuvassa minä onnellisena kankaan kanssa ;) Kappa oli ommeltu hyvin ja huolellisesti. Kuviot oli täydellisesti kohdistettu. Itse purin kaiken osiin ja pesin, sillä minulla ei ollut käyttöä puolen metrin korkuiselle ja neljän metrin pituiselle kapalle. Kapasta sain ommeltua kikkailemalla kuusi tyynyä (kuudes ei näy kuvassa). Siinä ne nyt ovat sulassa sovussa Rantamökin vuodesohvalla Gant :in raitatyyny ja uusiokäytetyt verhokappatyynyt :) Vuodesohvan verhoili rakas siskoni Ikean ruutukankaalla, jossa on itseäni miellyttävä kaunis ja raikas ruutukuosi. Sisko onnistui verhoilussa täydellisesti :) Itse ompelin ruutukankaasta ainoastaan pyöreiden päätytyynyjen päälliset. Ilta-auringossa koira nukahtaa sohvalle kauniiden kankaiden keskelle...

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

ruma ankanpoikanen - tarina muiden hylkäämän pöydän muuttumisesta rakastetuksi kaunottareksi

Pöytä lojui lastulevykammotusten alla Kierrätyskeskuksen ilmaisissa huonekaluissa. Se oli itselleni tuntemattomasta syystä hylätty ilmaisiin huonekaluihin, liekö joku ajatellut, että kukaan ei olisi valmis maksamaan siitä mitään :( Itse näin pöydän jo kaukaa parkkipaikalta ja kiiruhdin sen luokse. Täydellinen! Se oli kuvottavan likainen, mutta ihastuksissani en edes välittänyt vaatteitteni likaantumisesta vaan otin muiden hyljeksimän pöydän itselleni.
Pöytä jäi yöksi sateeseen ja aamulla pesin sen ulkona karhealla sienellä ja tolulla. Pöytä sai saman käsittelyn kuin testipöytäni Riviera Maison -tyylinen pikkupöytä. Irrotin jalat, jotta Mies sai hiottua pöydän pinnan laikalla. Pöydän jalat ja pöytälevyn alareunat maalasin kaksi kertaa pohjamaalilla ja kaksi kertaa huonekalumaalilla. Pöydän kannelle levitin kaksi kerrosta harmaata vahaa, sitten mehiläisvahaa ja heti perään Eebenpuu-vahaa. Pöydästä tuli täydellinen maalaisromanttinen pöytä Rantamökille :) Tässä teille keittiön ikkunanpuolesta tarkempi kuva, se kun vilahtaa tuolla pöytäkaunottaren takana. Taso on saatu paikoilleen, Mies on rakentanut korkean kaapin ja minä ompelin verhot rauhoittamaan tason allaolevaa tilaa. Kolme yksinkertaista kangaspalaa Miehen värkkäämiin verhotankoihin. Keittiön ovi on muuttunut valkoiseksi. Keittiö saa vielä pari sipaisua maalia ja sitten saatte täydellisen esittelyn :)
pöytäihanuus saa yhteensä neljä samanlaista pystypinnaselkänojallista tuolia ympärilleen (kuvassa näkyy yksi). Kyllä tässä kelpaa syödä kauniin pöydän ääressä järvimaisemaa ihaillen :) Oi onnea, olla suomalaisessa järvimaisemassa kesällä :) Todellista luksusta auringon paistaessa :)